Lifestyle & Entertainment

Vijf tips om je te beschermen tegen hackers

Hackers richten zich steeds vaker op gewone mensen in plaats van op grote bedrijven en kwetsbare systemen. Vooral personen die handelen in Bitcoins zijn een belangrijk doelwit, maar ook via phising en malware worden veel mensen de dupe. Hieronder geven we je tips en uitleg om je te beschermen tegen kwaadwillende hackers.

1. Stel tweefactorauthenticatie in

Om je in 99% van de gevallen tegen hackers te kunnen beschermen is het belangrijk om, waar mogelijk, tweefactorauthenticatie in te stellen. Je voegt daarmee een extra laag beveiliging toe aan je account. Wanneer je deze optie instelt, wordt er een code verstuurd naar je telefoon die je in moet voeren wanneer je wilt inloggen op je account. Alleen een wachtwoord is dus niet langer voldoende om toegang te krijgen tot het account. De beveiligingscode wordt alleen naar een door jou geverifieerd toestel verstuurd.

2. Installeer beveiligingssoftware

Installeer beveiligingssoftware die bescherming biedt tegen malware, beschikt over anti-phising en een firewall. De software beschermt je computer niet alleen tegen virussen door bijvoorbeeld onveilige downloads, maar houdt ook toezicht op het internetverkeer dat je computer probeert binnen te komen. Belangrijk hierbij is dat je de software up-to-date houdt, zodat nieuwe bedreigingen snel kunnen worden gedetecteerd en jij zo min mogelijk gevaar loopt.

3. Mijdt onveilige websites

Bezoek geen onbetrouwbare websites of stel een plugin in die u in uw webbrowser waarschuwt voor mogelijk onveilige websites of websites met mogelijke onveilige inhoud. Bij een goede virusscanner zit deze functie ingebouwd en krijg je automatisch een melding wanneer je zo’n mogelijk onveilige website bezoekt.

4. Gebruik een VPN-verbinding

Maak gebruik van een VPN, oftewel: een Virtueel PrivĂ© Netwerk. Dit is een anonieme en extra beveiligde verbinding tussen jouw computer en het internet. Om gebruik te kunnen maken van zo’n VPN-verbinding moet je wel eerst een abonnement afsluiten bij een VPN-provider. Dat kost je zo’n vijf tot tien euro per maand.

5. Gezond verstand

Gebruik je gezonde verstand. Klik niet op links in e-mails die je niet vertrouwt of die ongebruikelijk zijn, zoals berichten van over bankrekening of mails over verkeersboetes. Ga daarnaast nooit in op aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. Dat zijn meestal namelijk ook.

Tot slot

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: het allerbelangrijkste zijn natuurlijk veilige wachtwoorden. Verander je wachtwoord regelmatig en zorg ervoor dat je verschillende wachtwoorden gebruikt voor verschillende websites en diensten.