112

Drie doden en twaalf gewonden na schietpartij bij kerstmarkt in Straatsburg

Bij een schietpartij in het centrum van Straatsburg zijn vier doden en twaalf gewonden gevallen, van wie zes ernstig. Dat bevestigt een Franse politiebron.

De schutter zou volgens Franse media het vuur hebben geopend in de Rue des Grandes-Arcades in het stadscentrum. Daar raakten twee mensen gewond. Daarop vluchtte de dader naar de Grand’Rue waar nog meer schoten werden gehoord. De schietpartij was in de buurt van een kerstmarkt.

https://twitter.com/DamienRieu/status/1072591911188344832

De politie heeft de schutter inmiddels geïdentificeerd en maakt jacht op hem. De dader is een bekende van de politie in verband met criminele activiteiten. Volgens Franse media zou de schutter zich hebben verschanst in een appartement.

‘Serieus veiligheidsincident’

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken riep omwonenden op binnen te blijven en spreekt van een “serieus veiligheidsincident”. De Franse president Emmanuel Macron is ingelicht over de schietpartij in de stad in het noordoosten van Frankrijk. De minister van Binnenlandse Zaken is op weg naar Straatsburg, meldt het kantoor van Macron.

Europees Parlement gesloten

Na de schietpartij is het Europees Parlement afgesloten in de stad. Niemand mag het gebouw verlaten. Werknemers werden gewaarschuwd via een bericht naar hun mobiele telefoon, zei een woordvoerster.

Noodnummer voor Nederlanders

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. Ze volgt de situatie op de voet en heeft nauw contact met de lokale autoriteiten in Frankrijk.

Nederlanders in Straatsburg die hulp nodig hebben kunnen contact opnemen met +31 247247247.

ANP/Redactie