Dieren

VIDEO: Jonge bosuiltjes krijgen ring

Jan Konings uit het Limburgse Vlodrop is opa geworden. Van wel heel bijzondere kleintjes. De bosuilen in zijn tuin hebben 2 jongen gekregen. En dat is bijzonder. Dus tijdens het ringen aan kraambezoek geen gebrek.

Het gaat steeds beter met de bosuiltjes in Nederland. Jaren geleden zag het er slecht uit, vooral vanwege de bomenkap en alle nieuwbouw, maar nu steeds meer mensen nestkasten ophangen ziet het er een stuk beter uit voor de sympathieke roofvogels.

Vogelbescherming Nederland is blij met de verbetering en daarom krijgen we een exclusief kijkje bij het ringen van de twee jonge uilskuikens, die te volgen zijn via de webcam van Beleef de Lente. Dat ringen gebeurt om ze ook in de toekomst te kunnen herkennen, als ze hun vertrouwde nest hebben verlaten.

Unieke code

Voordat de uilskuikens hun ring krijgen wordt een aantal gegevens genoteerd, zoals waar ze geboren zijn, de leeftijd en en wie de ouders zijn. Ook wordt de gezondheid gecontroleerd. Daarna komt het ringetje met een unieke code om de poot en worden de vogels weer teruggezet. Als de vogels later eens worden gevonden of gevangen, kunnen door de unieke code alle gegevens erbij gepakt en vergeleken worden.