Dieren

VIDEO: Dode potvis opengesneden in Harlingen

De potvis die dinsdag voor de kust van Den Helder overleed is woensdag in Harlingen op de kant getild door Rijkswaterstaat en opengesneden voor onderzoek. Volgens Naturalis gaat het om een van de grootste potvissen tot nu toe aangetroffen in Nederland. Daarom wil het onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum in Leiden het skelet vanaf 2019 tentoonstellen.

De komende dagen wordt het dier onderzocht door onderzoekers van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Daarna gaat een team van Naturalis het dier ter plekke ontleden. Vanwege de uitzonderlijke omvang van de potvis, een volwassen mannetje van bijna 17 meter lang en ongeveer 50.000 kilo, zijn er extra leden toegevoegd aan het team.

Lees ook: Dode potvis aan land gebracht, onderzoekers aan de slag

De potvis werd maandag voor het eerst gezien voor de kust van Den Helder. Het was verdwaald geraakt en zwom de afgelopen dagen steeds in hetzelfde gebied.

De doodsoorzaak wordt onderzocht in het laboratorium van de Universiteit Utrecht, waar de organen en weefsels bekeken worden op afwijkingen, ziektes en bacteriën.

Lees ook: Verdwaalde potvis Den Helder gestorven op zee