Weer & Verkeer

Vertrekkende vluchten Schiphol weer op schema

Schiphol kampt dinsdag mogelijk nog steeds met vertragingen als gevolg van een storing bij de luchtverkeersleiding. De luchthaven adviseert reizigers de actuele vluchtgegevens in de gaten te houden.

Sinds het eind van de middag heeft Schiphol last van een technische storing bij de luchtverkeersleiding. Dat zorgde voor vertragingen in het vliegverkeer.

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) nam in de loop van de avond aanvullende maatregelen waardoor vertrekkende vluchten geen hinder meer hebben. Er geldt nog wel een beperking op de afhandeling van inkomende vluchten, zei een woordvoerder maandagavond.

Honderden vluchten vertraagd

 

Het probleem is dat het back-upcommunicatiesysteem in de verkeerstorens eruit ligt. De oorzaak van de storing is inmiddels gevonden. Vastgesteld is dat er een breuk is ontstaan in een kabel buiten het gebouw van de luchtverkeersleiding. Er wordt hard gewerkt aan het herstel hiervan. Hoelang dit gaat duren, is nog niet bekend.

Zeker honderd uitgaande vluchten liepen vertraging op. Ook tientallen inkomende vluchten arriveerden later op de Amsterdamse luchthaven.

Geen link met eerdere storing

Op dit moment is er geen reden om aan te nemen dat de huidige storing iets te maken heeft met de storing op 15 augustus, aldus de Luchtverkeersleiding Nederland. Toen lag het vliegverkeer ongeveer een uur plat. Het communicatiesysteem lag eruit en de verkeersleiders vielen terug op het back-upsysteem waar nu problemen mee zijn.