Misdaad

Verkopers namaakspullen profiteren van nieuwe privacywet

Het leven van mensen die namaakspullen produceren en verkopen, is sinds een paar maanden een beetje gemakkelijker geworden. De criminelen profiteren namelijk van de nieuwe Europese privacyregels.

Door de Algemene verordening gegevensbescherming is het voor rechercheurs moeilijker geworden om te achterhalen wie er achter websites met namaakspullen zitten. Europa werkt aan een oplossing voor de onbedoelde bijwerking, maar het is nog niet duidelijk hoe die eruit komt te zien en wanneer die kan zijn ingevoerd.

Veel namaakspullen worden online verkocht, zoals ook veel echte schoenen, kleren en andere producten via webshops aan de man worden gebracht.

‘Toegang ligt niet meer open’

Volgens Chris Vansteenkiste, hoofd namaakbestrijding van de Europese politieorganisatie Europol, konden rechercheurs vroeger zo zien wie een website had geregistreerd. “We konden zien wie het is, waar hij of zij woont, wat het telefoonnummer is. Die databank is nu afgesloten”, aldus Vansteenkiste.

Er is nog wel een omweg, via speciale verzoeken aan de instanties waar domeinnamen geregistreerd zijn, “maar de toegang ligt niet meer open. We moeten meer doen om informatie te weten te komen. Dat maakt het werk lastiger.”

Grote merken gedupeerd

Europol is niet de enige die op de oplichters jaagt. Ook de grote merken, die erdoor gedupeerd worden, willen weten wie geld verdienen met het verkopen van namaak. “Alle grote bedrijven hebben teams die het internet scannen op sites waar nagemaakte producten van hun firma worden aangeboden. Vroeger bouwden ze een dossier op en gaven ze dat aan de douane. Nu hebben ze totaal geen toegang meer. Dat remt ze in hun onderzoeken.”

Lees ook: Mannen betrapt met 251 paar namaakschoenen

Sommige webshops met namaakspullen willen profiteren van de naam van een bekend bedrijf, zoals een kledingfabrikant. Daar zetten ze een woord als outlet bij. “Mensen kennen outletmalls, dus denken ze dat er ook outletsites kunnen zijn. De producten op die sites zijn 20 tot 30 procent goedkoper dan de originelen, en er zijn mensen die denken dat ze een echt exemplaar hebben gekocht.” Daarnaast kopen oplichters verlopen domeinnamen op, met honderden tegelijk. De site van een plaatselijke makelaar of vishandel is dan ineens veranderd in een schoenenshop.

Lees ook: Meenemen nepmerkkleding niet meer beboet

Wie op zulke webshops koopt, loopt niet alleen het gevaar dat de spullen die ze krijgen, nep zijn. Het kan ook gebeuren dat ze niets krijgen, omdat de bestelling onderweg onderschept wordt door de douane. Er is een mogelijkheid dat de oplichters helemaal niets opsturen en er vandoor gaan met het geld van de kopers. En dan lopen mensen ook nog eens het risico dat hun persoonlijke gegevens, zoals naam, adres, woonplaats en creditcardnummer, in handen van criminelen vallen.

ANP