112

Verdachte van wurgen agente Amersfoort komt voorlopig vrij

Een 21-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg die in maart tijdens een vechtpartij een politieagente aanviel in Amersfoort, mag voorlopig de cel uit. De rechtbank in Utrecht stemde woensdag in met een verzoek daartoe van diens advocaat.

Lees ook: Hele heftige beelden: mishandeling agente Amersfoort is gefilmd

Het Openbaar Ministerie (OM) verzette zich niet tegen de schorsing van de voorlopige hechtenis, op voorwaarde dat Joeri B. zich de komende maanden in een kliniek laat behandelen voor onder meer zijn drankprobleem.

Poging tot doodslag

B. wil dat zelf graag en kan er eind deze maand terecht, bleek tijdens de niet-inhoudelijke zitting. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling, omdat hij de politievrouw in een nekklem had gehouden. Ook zou hij geweld hebben gebruikt tegen drie agenten die erbij waren. B.’s raadsman Bart Hartman vindt de verdenkingen tegen zijn cliënt veel te zwaar.

Lees ook: Collega gewurgde agente: ‘Zonder taser was schieten enige optie’

De kwestie zorgde voor veel ophef toen beelden van het gevecht op internet verschenen. Bij het incident waren vijf plaatsgenoten van B. betrokken, onder wie zijn broertje. Het OM heeft nog niet besloten of zij worden vervolgd.

Eenzijdig beeld

Hartman vindt dat de beelden een zeer eenzijdig beeld geven. De toedracht en acties van de agenten staan er niet op. Volgens de advocaat hebben de agenten zeer belastende en emotionele verklaringen afgelegd die niet helemaal overeenkomen met de beelden en andere verklaringen. De rechtbank zal de drie agenten nog door de rechter-commissaris laten ondervragen over de geweldsrapportages.

Lees ook: Ieder uur geweldsincident tegen politieagenten in Nederland

B. zelf zei dat hij het heel erg vindt wat er is gebeurd. Hij zei dat hij niet goed op de situatie had gereageerd toen hij zag dat zijn vriendin en broertje werden aangepakt door de politie.

ANP