112

Verdachte schietpartij Spa hoorde bij groepje Nederlanders

De Nederlander die is aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Spa, maakte deel uit van een groepje Nederlanders die de toegang zou zijn geweigerd tot een café. Dat meldt het parket van Luik zondag op basis van de eerste onderzoeksresultaten.

De politie werd opgeroepen en controleerde daarbij het voertuig waarin de Nederlanders zaten. Volgens het parket werd de politieman, hoofdinspecteur Amaury D., doodgeschoten door een van de passagiers. Het is nog niet duidelijk of de opgepakte verdachte, Ivo T. ook de schutter is. De autoriteiten zoeken nog naar één of meerdere andere verdachten.

‘Aanval op samenleving’

De Belgische premier Charles Michel heeft geschokt gereageerd op de dodelijke schietpartij. “Een aanval op een agent in functie is een aanval op onze democratische samenleving”, meldt de premier, die zijn medeleven betuigde aan de nabestaanden van de omgekomen politieman.

Koning Filip en minister Jan Jambon (Binnenlandse Zaken) brengen zondagmiddag een bezoek aan Spa, waar de politieman het leven verloor. Jambon zegt dat “het hele politiekorps in zijn hart is getroffen door deze tragische gebeurtenis”. Ook de Nederlandse politie leeft mee. “Onze gedachten gaan uit naar hem, zijn nabestaanden en onze Belgische collega’s”, aldus de politie Rotterdam.

Grapperhaus: ‘Sprakeloos’

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft zijn Belgische collega Jan Jambon gecondoleerd na de dood van een politieagent in Spa.

ANP