112

Verdachte moord Pronk bekend, maar spoorloos

De identiteit van de verdachte van de moord op Karel Pronk in Delft is bekend. De man is sinds de schietpartij op 7 augustus spoorloos, meldt het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag. Later dinsdag zal een opsporingsbericht uitgaan.

De politie had de vermoedelijke schutter al vrij snel in beeld na de schietpartij, omdat hij te zien is op camerabeelden. Ook waren er getuigen.

Lees ook: Verdachte in moordzaak Delftse crimineel Karel Pronk weer vrij

De zestigjarige Pronk, die bekend stond in het criminele milieu, werd rond het middaguur doodgeschoten bij koffiehuis Het Kalf aan het Kalverbos in Delft. Agenten hebben nog – tevergeefs – geprobeerd het slachtoffer te reanimeren.

De hoofdofficier van justitie in Den Haag heeft toestemming gegeven om de naam en de foto van de vermoedelijke schutter openbaar te maken. Hij komt ook op de internationale opsporingslijst.

Vlak na de schietpartij werd in de buurt direct een 28-jarige man aangehouden. Maar hij kwam na enkele dagen weer vrij, omdat hij er niets mee te maken had.

Onderwereldfiguur

Pronk stond bekend als onderwereldfiguur. Hij werd in 2009 veroordeeld wegens het leiden van een criminele organisatie, wietteelt en het bezit van wapens. Hij kreeg zes jaar cel. In 1991 werd hij al eens veroordeeld tot twintig jaar cel voor het uitlokken van de moord op een tuinder in Rijswijk. Hij ontsnapte twee keer met geweld uit de gevangenis.

ANP

Later meer over deze zaak