112

GEZOCHT: Verdachte liquidatie Karel Pronk

De zestigjarige Pronk werd op 7 augustus doodgeschoten bij het Kalverbos in Delft. De politie verdenkt Errol Janssen (51) ervan de schutter te zijn geweest.

Janssen, ook bekend onder het alias Mick van der Laan, is sinds de dag van het fatale schietincident spoorloos verdwenen. Daarom heeft de politie besloten zijn identiteit openbaar te maken.

Op dinsdag 4 september 2018 is Errol Janssen toegevoegd aan de Nationale Opsporingslijst.

Criminele carrière

Met een bijnaam als ‘Haagse Holleeder’ mag duidelijk zijn dat Karel Pronk er een carrière in de criminaliteit op had zitten. Hij heeft vele jaren in de gevangenis doorgebracht na veroordelingen voor moord, drugshandel en geweldsdelicten.

De laatste jaren was het tamelijk rustig rond Pronk, waardoor het gerucht ging dat hij ‘met pensioen’ zou zijn. Hoewel hij geregeld op Ibiza vertoefde, woonde hij officieel nog in Nootdorp.

Meerdere schoten

Op die dinsdagochtend 7 augustus gaat Karel Pronk met een vriendin op de motor naar het Delftse koffiehuis Het Kalf. Ze drinken er samen iets, waarna ze net na 11.30 uur terugkomen bij de geparkeerde motorfiets.

Dan komt plotseling een man aanlopen die met gestrekte arm een vuurwapen op Pronk richt. De man haalt meerdere keren de trekker over en laat het slachtoffer levensgevaarlijk verwond achter. De inspanningen van de hulpdiensten mogen niet meer baten; Karel Pronk overlijdt ter plekke.

Matzwarte Harley Davidson

Een aantal getuigen noemt de 51-jarige Errol Janssen als de schutter. Hij is na de moord vertrokken op zijn matzwarte Harley Davidson met kenteken 72-MD-RS, in noordelijke richting over de Vrijenbanselaan. Na een kleine 500 meter sloeg hij scherp rechtsaf de Insulindeweg in, die overgaat in achtereenvolgens de Bonairestraat, Sint Jorisweg en Van Miereveltlaan. De laatst bekende plek waar Janssen reed, is de Stalpaert van der Wieleweg.

Opmerkelijk genoeg werd Janssen amper een uur later nog één keer gezien, toen hij in de Odulphusstraat zijn hond uitliet. Sindsdien ontbreekt van hem ieder spoor en is ook de locatie onbekend van Janssens zeer herkenbare motorfiets.

Kenmerken

Errol Janssen, geboren in maart 1967, is 1.76 meter lang en heeft een breed en krachtig postuur. Hij hanteert soms de naam Mick van der Laan, of kortweg ‘Mickey’. Heel herkenbaar aan Janssen zijn de tatoeages op zijn voorhoofd en gezicht. Tijdens het schietincident bij het Kalverbos had hij een motorhesje aan.

De politie hoort graag van u als u weet waar Errol Janssen sinds 7 augustus is geweest of waar hij nu verblijft. Wanneer u Janssen ziet, benader hem dan onder geen beding zelf, maar schakel direct de politie in. Dat kan door een van de nummers op deze pagina te bellen, of via het online tipformulier.

Onderzoeksvragen

Wie heeft informatie over de mogelijke verblijfplaats van Errol Janssen?

Wie heeft sinds 7 augustus de matzwarte Harley Davidson gezien? Een herkenbaar detail aan die motorfiets is, in rood, het getal ‘666’ op het achterspatbord.

Wie weet waar Errol Jansen, mogelijk in combinatie met de zwarte motorfiets, is geweest in het uur tussen het rijden over de Stalpaert van der Wieleweg en het uitlaten van de hond op de Odulphusstraat?

Wie heeft informatie over een motief voor de moord of over een mogelijke opdrachtgever? Of weet u wellicht iets over een recent conflict dat Karel Pronk had?