Dieren

Verbrande kat Phoenix krabbelt langzaam weer op

Hoeveel van haar negen levens het heeft gekost is niet duidelijk, maar dat het vier maanden oude katje Phoenix geluk heeft gehad is zonneklaar. Het kleintje ontsnapte twee weken geleden aan de dood toen ze uit een brandende caravan wist te vluchten in het Zeelandse Ritthem.

De kitten kwam er echter niet ongeschonden vanaf. Omdat het diertje dwars door de vlammen is gerend heeft ze ernstige brandwonden aan haar pootjes, staart en oortjes. Rens en Jill van Goudswaard vangen vaker katten in nood op via Stichting Scheldekat en besloten Phoenix op te vangen. “De stukken plastic zaten vast in haar vacht, die grotendeels verschroeid is. Haar pootjes waren verbrand en ze lag te trillen van de pijn”, vertelt Rens. “Gelukkig is de kan groot dat het helemaal goedkomt.”

Hart gestolen

Jill schrok van hoe erg de kitten eraan toe was. “Ik stond met tranen in mijn ogen bij de dierenarts. Die had het trouwens ook zwaar, zoiets hadden ze nog nooit gezien”, vertelt ze. “Phoenix heeft mijn hart gestolen en ik ben heel blij dat we haar hebben opgevangen. Vanaf het moment dat we haar vonden zijn we onafscheidelijk.”

Phoenix heeft flinke tweede- en derdegraads brandwonden en alle vier haar pootjes zitten in het verband, dat elke twee à drie dagen vervangen moet worden. Om de poes goed te behandelen is er veel geld nodig en daarom is er een inzamelingsactie gestart. Kattenliefhebbers geven gul, want inmiddels is er al ruim 6000 euro opgehaald. Rens en Jill van Goudswaard vangen wel vaker katten op die worden gevonden door Scheldekat en het geld dat overblijft, wordt gebruikt voor de behandeling van andere katten in nood.

Brandstichting

De eigenaar van de caravan, een 57-jarige man uit Vlissingen, is opgepakt door de politie op verdenking van brandstichting. Het is nog niet bekend of hij wist dat de kat in de caravan zat toen de brand begon.

Bekijk hieronder beelden van de brand in Ritthem:

Beeld: Provicom