Politiek

Uitzetting ondergedoken Lili en Howick houdt Nederland bezig: 'Dit kun je bijna nooit goed doen'

De kinderen Lili en Howick, die terug moeten naar hun geboorteland Armenië, zijn sinds zaterdag ondergedoken. Dat heeft hun moeder Armina vanuit Armenië laten weten. De locatie niet bekend bij de autoriteiten.

Lees ook: Rutte: kabinet zet uitzetting Lili en Howick door, ondanks laatste smeekbede

“Stuur ons alsjeblieft niet naar een weeshuis in Armenië”, schreven Lili (12) en Howick (13) in een laatste noodkreet aan staatssecretaris Harbers, premier Rutte, de koning en de koningin. Als hun smeekbede niet wordt verhoord worden de twee kinderen aanstaande zaterdag op het vliegtuig naar Armenië gezet.

Tijdelijke verblijfsvergunning

Oud-minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers kent het dilemma van de staatssecretaris. Hij gaf Mauro een aantal jaar geleden een tijdelijke verblijfsvergunning. Hij vertelt over deze besluitvorming en wat dat met je doet. “Dit is een van de meest lastige afwegingen die je moet maken als bewindspersoon en dat verscheurt je. Dit kun je bijna nooit goed doen”, vertelt Leers.

De kinderen zijn nu “op een veilige plek waar ze met andere kinderen spelen”, schrijft de moeder. “Ze zijn nu weg van de angst en paniek. De stress is zo groot dat ik bang ben dat mijn kinderen instorten als dit zo doorgaat. In Armenië zullen zij nog meer stress krijgen. Ik kan hier niet voor ze zorgen en er is hier geen goede hulp voor traumaverwerking.”

Ratio en gevoel

“Het gaat niet alleen om de ratio, maar ook om je gevoel en die kinderen. Maar je moet eerlijk blijven en dat is zo moeilijk,” vertelt Leers. “Ik heb zulke dossiers weleens met een kreet van onmacht tegen de muur gegooid. Dat doet echt wat met je, maar het moet gebeuren.”

ANP/Redactie