112

Tweede dode na vliegtuigcrash Aviodrome in Zuid-Afrika

Onze verslaggever Anne Kruijsen is in Lelystad bij Aviodrome. Er is droevig nieuws vanuit Zuid-Afrika, waar gisteren een vliegtuig van het museum crashte.

Het gaat om een Zuid-Afrikaan die aanwezig was in het gebouw waartegen het vliegtuig crashte. Dat laat Peter Mashaba van de South African Civil Aviation Authority (SAACAA) weten. Deze dienst onderzoekt het ongeluk.

Tien gewonden

Volgens Zuid-Afrikaanse media zijn er nog eens tien gewonden gevallen in dat gebouw. Drie Nederlandse medewerkers van het luchtvaartmuseum Aviodrome die in het toestel zaten, raakten door de crash lichtgewond. Een inzittende, een Zuid-Afrikaanse technicus, kwam om het leven, zo stelt Aviodrome. ,,Nog eens twee inzittenden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis”, vertelt de woordvoerder. De drie Nederlanders zijn inmiddels uit het ziekenhuis.

Over het aantal inzittenden van het toestel bestond lange tijd twijfel. Volgens Aviodrome is nu definitief vastgesteld dat het om negentien inzittenden gaat.

Onderzoek

De SAACAA doet met een team van zes mensen onderzoek naar het ongeluk. Het historische vliegtuig crashte vlak na het opstijgen. Op beelden is te zien dat er kort daarvoor rook uit een van de motoren kwam. Mashaba verwacht binnen een maand met een eerste rapport te komen.

Redactie/ANP