112

Piloot mag niet worden ontslagen, maar blijft op non-actief

De piloot die met zijn vader betrokken was bij een dodelijke straatrace in Loosdrecht mag voorlopig nog niet vliegen. Zijn werkgever, luchtvaartmaatschappij Transavia, laat aan Hart van Nederland weten dat ze in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechter dat hij niet mag worden ontslagen. Hij blijft op non-actief.

Eerder besloot de rechter dat Transavia mag de piloot niet mag ontslaan. “Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen. Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam”, aldus de rechtbank.

De luchtvaartmaatschappij wilde van de man af omdat “zijn gedrag onverenigbaar is met zijn functie als piloot”. Hij stond sinds zijn veroordeling op non-actief.

De piloot, Casper van W., werd in november veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur en een jaar rijontzegging. Hij had met zijn vader door Loosdrecht geracet. Zijn vader reed daarbij een negentienjarige vrouw dood, hij werd veroordeeld tot vier jaar cel en een rijverbod van vijf jaar.