Gezondheid

Tientallen kinderen ziek na zwemmen in plas bij Zuidland

Na een zwempartij in een plas aan het riviertje de Bernisse in Zuidland zijn tientallen kinderen ziek geworden. Ze zijn misselijk, hebben hoofdpijn, diarree en in sommige gevallen koorts. Maar met de waterkwaliteit van het open zwemwater lijkt niets mis, zo is de eerste conclusie.

Shirley was zondag met haar drie kinderen heerlijk aan het zwemmen. Haar jongste kind is het water niet in geweest, maar haar oudste zoon (11) wel. Hij werd de dag erna doodziek. Ook dochter Hailey van 7 had gezwommen en werd kort daarna ziek. Zij is nog steeds niet opgeknapt. Shirley wil net als alle andere ouders heel graag weten wat er in het water heeft gezeten. “Ik heb contact gehad met kennissen die er ook hebben gezwommen de afgelopen dagen. Nog voordat de berichten over vies zwemwater er waren. Zij hadden ook zieke kinderen.”

Oorzaak bij waterspeeltuin

De Omgevingsdienst Midden-Nederland heeft naar aanleiding van de meldingen het water laten onderzoeken. Met het open zwemwater blijkt niets aan de hand, dat is niet besmet. Naast de zwemplas ligt een waterspeeltuin, waar kinderen water in een geul kunnen storten. Mogelijk is daar de verontreiniging opgetreden, omdat het water langere tijd stilstaat en warm wordt.

Lees ook: Hoe goed is het zwemwater bij jou in de buurt?

De waterspeelplaats valt niet onder de verantwoordelijkheid van de Omgevingsdienst, maar van de gemeente. Volgens de Omgevingsdienst leggen steeds meer gemeenten waterspeelplaatsen aan, maar ontbreekt het nog aan regelgeving en bijbehorende controle van het water.

Overzicht: kwaliteit open zwemwater

Op het kaartje hieronder zie je precies wat de waterkwaliteit is van het open zwemwater bij jou in de buurt. De beoordelingen zijn gebaseerd op metingen over de zomerperiode in 2012 t/m 2017. De exacte situatie kan dus inmiddels al weer veranderd zijn. De meest recente beoordelingen van de zwemwaterkwaliteit vind je op Zwemwater.nl.