Gezondheid

Thaise voetballertjes zullen nog weken last hebben van 'stressreacties'

De Thaise voetballertjes die twee weken lang vast zaten in een ondergelopen grot zijn in veiligheid gebracht, maar dat betekent niet dat de jongetjes hun dagelijks leven vanaf nu zomaar weer kunnen oppakken. De tijd dat ze onder de grond zaten is namelijk een aanslag geweest op hun lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

Alle kinderen zullen daarom nog de komende weken last hebben van zogenoemde ‘stressreacties’, stelt Iva Bicanic. Ze werkt bij het UMC Utrecht als psycholoog met kinderen die een trauma hebben opgelopen. “Dat betekent dat ze onrustig gaan slapen, prikkelbaar zijn, wat meer gaan huilen, wat meer aan de ouders gaan hangen, niet zoveel zin om te eten. Dat zijn normale stress reacties.”

Lees ook: ‘Alle jongens uit Thaise grot gered’

Veel van die klachten zullen na een paar weken afnemen, al zullen de klachten bij 1 op de 10 kinderen aanhouden. Vooral kinderen die al langere tijd niet goed in hun vel zaten moeten daarom goed in de gaten worden gehouden. De reactie van de ouders is daarbij extra belangrijk. Als ouders sterk en kalm blijven, heeft dat positieve gevolgen voor het herstel van hun kind.