Gezondheid

Tandartsen en mondhygiënisten pleiten voor totaalverbod frisdranken en snoep in schoolkantines

Tandartsen en mondhygiënisten maken zich grote zorgen over de slechte staat van pubergebitten in Nederland. Steeds vaker hebben ze tieners met veel gaatjes en versleten tandglazuur in hun behandelstoel.

Stichting Toothcamp lanceert vandaag een petitie die ze later dit jaar gaan aanbieden aan minister Bruins van VWS. Ze willen dat snoep en frisdrank niet meer wordt aangeboden in kantines en frisdrankautomaten op middelbare scholen.

Initiatiefnemer Ira van Eelen: “De eerste jaren op de middelbare school zijn één van de belangrijkste, maar ook gevaarlijkste periodes in het tandheelkundige leven. Mogelijke schade die in de puberteit optreedt kan onherstelbaar zijn. Het maakt een groot verschil of je cola drinkt op je 14e of op je 24e.”

Ook tandarts Alexandra Rijkse ziet met lede ogen aan hoe pubers hun gebit verpesten met blikjes frisdrank. “Je kan kinderen in die leeftijd niet verbieden om in de supermarkt blikjes cola of energiedrankjes te halen. Maar dat ze op vele middelbare scholen aangeboden worden in kantines of automaten vind ik onbegrijpelijk.”

In de petitie vragen verschillende mondzorgprofessionals zoals de KNMT, de ANT, de NVM en mondhygiënisten aan minister Bruno Bruins een verbod op de verkoop van snoep en frisdrank in op scholen en schoolkantines. Eind oktober wordt de petitie aan de minister overhandigd.