112

Straten in Nunspeet ontruimd om giftige rook

Bij een grote brand in een opslag met elektrische fietsen zijn giftige stoffen vrijgekomen. Hoewel de brand al begin van de avond onder controle was, is later alsnog besloten twee straten met 120 woningen deels te ontruimen vanwege de enorme rookontwikkeling. De ongeveer driehonderd bewoners is gevraagd naar familie te gaan en ook is een sporthal geopend waar het Rode Kruis klaarstond voor opvang.


Lees ook: Brandweer: blijf binnen om vieze rook Nunspeet

De brand woedde aan de Hullerweg in een opslag van Stella Fietsen, waar 3000 fietsen met accu stonden en ook 6000 accu’s lagen. Metingen toonden schadelijke stoffen aan, maar er wordt nog onderzocht welke precies. De brandweer benadrukte dat kortdurende blootstelling eraan niet schadelijk is, maar langdurige wel. De rook en stank trokken over de woonwijk en veroorzaakten bij enkele tientallen mensen prikkende ogen en slijmvliezen. Dat in combinatie met de verbrande accu’s leidde tot het besluit om de huizen te ontruimen.

Burgemeester Breunis van de Weerd bezocht de plek van de brand. Al vrij snel na het uitbreken waarschuwden de hulpdiensten iedereen binnen te blijven en ramen en deuren dicht te doen. Woensdagavond laat wordt bekeken of de bewoners weer terug naar huis kunnen. De rookontwikkeling is inmiddels al fors minder. De accu’s worden met speciale kranen in bakken geplaatst en voorzichtig afgevoerd.

ANP

Beeld: SPS Media