Weer & Verkeer

Sterrenkijkers opgelet: van zondag op maandag heel veel vallende sterren te zien

Komende dagen is er een verhoogde kans op het zien van vallende sterren. Het beste kijkmoment is aan het einde van de nacht van zondag op maandag. Dan zijn ongeveer 39 vallende sterren per uur te zien, mits het niet bewolkt is.

De vooruitzichten zijn wat dat betreft nog wat onzeker. Brabant en Limburg hebben voorlopig de beste papieren. In het noorden en westen is het vermoedelijk zwaar bewolkt met slechts enkele opklaringen. Het blijft waarschijnlijk overal droog en de temperatuur ligt tussen 7 en 11 graden.

Stoorzender

Zondagnacht is het bijna volle maan en daardoor is de maan een flinke stoorzender bij het kijken naar de vallende sterren. De maan gaat om ongeveer 5:10 uur onder en stoort dan dus niet meer. Het ideale kijkmoment is daarom aan het einde van de nacht.

Orioniden

De vallende sterren de komende dagen zijn stukjes afval van de komeet van Halley. Het zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur) en laten regelmatig een verlicht spoor zien. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen.

De komeet zelf is niet te zien, die heeft namelijk een omloop tijd van ongeveer 76 jaar. De laatste keer dat de komeet op aarde te zien was, was in 1986 en hij wordt pas in 2061 weer verwacht.

ANP/Redactie
Beeld: Pexels