112

Steekpartij Amsterdam CS mogelijk terreurdaad

De politie houdt er ernstig rekening mee dat de steekpartij op Amsterdam CS vrijdag, waarbij twee mensen zwaargewond raakten, met een terroristisch motief is gepleegd. Dat stelt de gemeente Amsterdam vrijdag in een verklaring.

De dader van de steekpartij, een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, werd kort na de steekpartij aangehouden nadat agenten hem hadden neergeschoten. Uit het eerste onderzoek van de politie blijkt dat hij waarschijnlijk op willekeurige mensen heeft ingestoken. Beide slachtoffers verkeren volgens de gemeente buiten levensgevaar. De dader raakte gewond aan zijn onderlichaam. Hij verblijft onder politiebewaking in het ziekenhuis en wordt verhoord over zijn daadwerkelijke motief voor de steekpartij.

Lees ook: Neergestoken mensen Amsterdam CS zwaargewond

Vrijdagmiddag kwam de Amsterdamse driehoek bij elkaar, bestaande uit de burgemeester, hoofdofficier van justitie en de hoofdcommissaris. Burgemeester Halsema bracht na afloop van het overleg een bezoek aan het station om NS-medewerkers, ondernemers en winkelpersoneel te spreken. Ze leeft mee met de slachtoffers en hun naasten. Ook zegt ze grote waardering te hebben voor het snelle en professionele optreden van de politie, openbaar ministerie en de medewerkers van de NS.

Lees ook: Politie schiet man neer na steekpartij op Amsterdam Centraal

Vanwege de steekpartij was het treinverkeer rond Amsterdam CS urenlang ontregeld. De NS riep reizigers op om niet naar het station te gaan. Rond 17:30 uur kwam het treinverkeer langzaam weer op gang, maar reden nog niet alle treinen volgens planning. Inmiddels is de verstoring voorbij.