Gezondheid

Steeds meer incidenten met verwarde vluchtelingen: is er voldoende hulp?

Worden vluchtelingen met psychische problemen wel goed geholpen? Die vraag dringt zich op nu de incidenten met verwarde vluchtelingen zich in ons land opstapelen.

Begin deze maand stak Syriër Malek F. drie willekeurige personen neer in Den Haag. F. was een periode gedwongen opgenomen en liep nog maar pas weer vrij rond. Afgelopen dinsdagnacht liep een verwarde Irakees door Groningen. De politie schoot hem in z’n been, omdat hij weigerde een mes neer te leggen. En woensdag stond een 26-jarige Syriër met een hakbijl op z’n balkon in Schiedam te zwaaien. Volgens de burgemeester was hij in psychose.

Signaleren problemen lastig

Deze voorbeelden behoren echter wel tot de extremen. Uit onderzoek van de gezondheidsraad blijkt dat 25% van de vluchtelingen een post-traumatische stress stoornis of een depressie heeft ontwikkeld. Het signaleren van deze problemen blijkt erg lastig. Bij aankomst in Nederland wordt vluchtelingen wel gevraagd hoe het met ze gaat en wat ze hebben meegemaakt, maar dat er ook psychische problemen zijn komt dan vaak niet naar voren.

Voorlichting door Syrische landgenote

De Syrische Hanadi Saeed werkte in Syrië als arts. Hier in Nederland helpt ze landgenoten die in problemen komen met uitleg en voorlichting om ze wegwijs te maken in het Nederlandse zorgsysteem.