Politiek

Staat ging drie keer in beroep tegen besluit rechter en wil nu drie jongeren deporteren

Drie keer besliste de rechter dat de Hayarpi (20), Warduhi (19) en Seyran (14) in Nederland mochten wonen, maar drie keer ging de Nederlandse staat in beroep. Daardoor duurde de asielaanvraag van de familie maar liefst zes jaar. De staat wil het drietal na negen jaar in Nederland, alsnog deporteren naar Armenië.

Burgerbeweging DeGoedeZaak zegt dat de twee zussen hun broer inmiddels geworteld zijn in Nederland. Hayarpi studeert aan de universiteit in Tilburg en stampte in Brabant bijvoorbeeld een jongerenafdeling voor de ChristenUnie uit de grond.

“Overheid laat het afweten”

Volgens Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedezaak, laat de overheid het afweten. “Na de schok rond Lili en Howick besloot de politiek toch geen structurele oplossing te vinden. Dan oogst je dus weer een individueel geval. En ook weer een groot politiek probleem. Daarom zeggen wij: los het op, en zet tot die tijd niemand uit.”

LEES HIER ALLES OVER DE ZAAK ROND LILI EN HOWICK

Het is extra schrijnend dat nu een actief lid van een van de coalitiepartijen gedeporteerd dreigt te worden. Hayarpi doet op Twitter een beroep op haar partijgenoten Joël Voordewind en Gert-Jan Segers:

De familie groeide op in Katwijk. Woensdag wordt bij het AZC daar om 14:00 actiegevoerd voor het drietal.