Opmerkelijk

SpaceX-miljardair Elon Musk schiet voetballertjes te hulp

Miljardair Elon Musk denkt dat de Thaise voetballertjes uit de grot waarin ze vastzitten kunnen worden bevrijd door ze door een met lucht gevulde buis naar de uitgang te laten lopen.

De topman van maker van elektrische auto’s Tesla, ruimtevaartbedrijf SpaceX en tunnelboorbedrijf The Boring Company stelde dat op Twitter voor. Musk stuurt technici van SpaceX en The Boring Company naar Thailand om te helpen.

Musk denkt dat een nylontube met een doorsnee van 1 meter naar de plek waar de voetballertjes vastzitten te brengen is. Als die dan opgeblazen wordt “als een springkussen” kost dat aanmerkelijk minder stroom dan het wegpompen van water. Bovendien kunnen de jongens en hun begeleider dan zelf naar buiten lopen. De voetballertjes kunnen niet zwemmen en krijgen nu een stoomcursus duiken en zwemmen.

Lastig in te schatten

Musk denkt dat zijn plan ook kan werken als er alleen tubes in de ondergelopen delen van de grot worden gelegd. Wel zijn er mogelijk “moeilijkheden die lastig in te schatten zijn als je niet ter plekke bent”.

Lees ook: Duiker overleden bij reddingsactie Thaise voetballertjes

De wereld is al dagen in de ban van het gestrande elftal. De jongens en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Duikers vonden de groep pas deze week terug. Ze zitten vast op zo’n 4 kilometer van de ingang.

ANP