Politiek

Slob bood dertigtal vmbo'ers herkansing

Minister Arie Slob van Voortgezet Onderwijs heeft eerder deze maand enkele tientallen leerlingen van meerdere vmbo-scholen in staat gesteld hun eindexamencijfer te handhaven. De leerlingen hadden eigenlijk geen eindexamen mogen doen, omdat ze eerder een te laag cijfer voor een keuzevak hadden gehaald.

Slob maakte van zijn bevoegdheid gebruik om de circa dertig leerlingen dat keuzevak alsnog te laten herkansen, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens de zegsman zijn de regels omtrent de keuzevakken, en het minimale cijfer dat daarvoor moet zijn gehaald om eindexamen te kunnen doen, onlangs veranderd. De leerlingen, van ongeveer twintig scholen, deden daardoor eindexamen terwijl dat eigenlijk niet mocht. Om te voorkomen dat de leerlingen de dupe zouden worden van een foute interpretatie van de regels, besloot Slob ze het keuzevak te laten herkansen.

Lees ook: Handelen onderwijsinspectie in vmbo-examendrama onderzocht

Slob maakte in dit geval gebruik van dezelfde bevoegdheid als bij de leerlingen van het VMBO Maastricht. Hun eindexamens waren eigenlijk ook ongeldig, wegens hiaten die eerder in het jaar waren ontstaan.

Volgens de woordvoerder gaat het hier wel om een totaal andere orde van grootte. Bij het VMBO Maastricht werden duizenden tekortkomingen geconstateerd bij 354 leerlingen.

Dat de situaties niet vergelijkbaar zijn, vindt ook de VO-raad. De vereniging van middelbare scholen heeft begrip voor het besluit van de minister. Volgens een woordvoerster hebben de leerlingen ”netjes hun examens gemaakt”. ,,Het is goed dat de leerlingen op deze manier nog een extra kans krijgen”.