Dieren

Wat vindt Nederland: moeten mensen die hun zorgplicht niet voldoen worden vervolgd?

De mensen die een filmpje hebben gemaakt van een Frans gezin dat de auto uitstapt in de Beekse Bergen, moeten worden vervolgd. Dat vindt hoogleraar Media- en Communicatierecht Nico van Eijk.

Het filmpje dat op YouTube is geplaatst ging de hele wereld over. Te zien is hoe een Frans gezin met een jong kind uit de auto stapt om een roedel jachtluipaarden van dichtbij te bekijken. Die doen een aanval, waarop het gezin snel de auto weer instapt. Ze blijven wonder boven wonder ongedeerd.

Lees ook: Frans gezin ontsnapt aan hongerige jachtluipaarden in Beekse Bergen
Lees ook: Filmer Beekse Bergen: ‘Ik was bang dat ze achter mij aan zouden komen’

De filmers hadden op zijn minst moeten helpen of ingrijpen, zo zegt Van Eijk. “Dat is hun burgerplicht. Als het slecht was afgelopen met het gezin, waren ze strafbaar geweest en hadden ze celstraf kunnen krijgen. Ik zou graag willen dat het Openbaar Ministerie een onderzoek gaat doen, om de grenzen vast te stellen.”

Lees ook: Dierenarts: ‘Het gedrag van deze cheeta’s vind ik volstrekt normaal’

Wat vindt Nederland?

Overtreed je de wet als je niet helpt in zo’n situatie en dus geen gebruik maakt van je zorgplicht? We wilden weten wat Nederland hiervan vindt. Aan ons onderzoek deden ruim 1500 mensen mee. Deelnemers aan ons onderzoek werd gevraagd of zij vinden dat justitie onderzoek zou moeten doen naar dit specifieke incident om te bepalen of de wet hier is overtreden.

Een minderheid (32%) vindt zo’n onderzoek nodig. De meerderheid (62%) vindt een onderzoek niet nodig.