112

Slachtoffer sexting-drama: 'Praat erover en doe aangifte'

De politie heeft het advies aan jongeren als het gaat om sexting aangescherpt en roept om het vooral niet te doen. Tot nu toe adviseerde de politie om het alleen in een vertrouwde omgeving te doen, maar die richtlijn is aangescherpt omdat het aantal jongeren dat er nare gevolgen van ondervindt, groeit.

Gisteren bleek al dat 1 op de 5 jongeren wel eens pikante foto’s stuurt en de politie maakt vandaag bekend dat er dagelijks minstens 3 aangiftes binnenkomen van dit jaar melden zich dagelijks gemiddeld drie slachtoffers bij de politie.

‘Francien laat je tieten nog eens zien’

Francien Regelink weet als geen ander wat de gevolgen van sexting zijn. Toen zij 15 was, stuurde ze een foto van haar borsten naar een jongen van de middelbare school. Voor ze het wist, hing die foto door de hele school. Mensen riepen naar haar ‘Francien laat je tieten nog eens zien’, en dat is later ook de titel van haar boek geworden. Ze schreef erover om te laten zien wat de gevolgen kunnen zijn van sexting en om jongeren te waarschuwen.

Lees ook: Politie roept minderjarigen op om te stoppen met sexting

Dat de politie zich er nu ook in mengt, vindt ze een goed teken. Haar advies voor mensen die in het zelfde schuitje zitten luidt: praat erover maar doe vooral ook aangifte. “Ouders zijn vaak moeilijk want ouderen oordelen, door te huilen in je gezicht of boos te worden: ‘waarom doe je dat nou?’. Maar misschien eerste met je zus of je broer, of met een leidinggevende of een docent. Want je komt er alleen niet uit. Aangifte doen heeft tegenwoordig ook gewoon zin, dus ik denk dat dat ook heel belangrijk is, maar die stap is, zeker voor iemand onder de 18, heel moeilijk.”