Politiek

Schokkende opnames: kinderen van hun ouders gescheiden bij grens VS

De woede over het immigratiebeleid van Trump laait steeds verder op nu er ook geluidsfragmenten zijn uitgelekt. Hierin is te horen hoe kinderen die bij de grens van de VS van hun ouders gescheiden worden, schreeuwen om hun vader en moeder.

De organisatie ProPublica verspreidde de beelden, die vorige week stiekem zijn opgenomen in een pand van de Amerikaanse douane in Texas, aan de grens met Mexico. Het zijn kinderen van migranten, die vanwege afschrikbeleid van Trump worden weggehaald bij hun ouders.

De kinderen op de geluidsband – die tussen de 4 en 10 jaar oud worden geschat – zouden allemaal korter dan 24 uur in de kooien gevangen zitten, waardoor het gemis van hun ouders nog vers is. Ze roepen wanhopig om hun ouders en andere familieleden.

Rutte naar Trump

De Nederlandse regering is van plan de Amerikaanse regering erop aan te spreken dat kinderen van asielzoekers en illegale migranten in de VS worden gescheiden van hun ouders. Ze wil dat nog doen voordat premier Mark Rutte op 2 juli een bezoek brengt aan het Witte Huis, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten.

Dit weekend verschenen beelden van jonge kinderen in kooien in grote detentiecentra. Of Rutte ook van plan is om de kwestie persoonlijk aan te kaarten als hij Trump treft, liet de RVD in het midden. Verschillende Kamerleden lieten maandag al weten dat zij willen dat Rutte de kwestie moet aankaarten als hij het Witte Huis bezoekt.

ANP/Redactie
Foto: EPA