Politiek

Rutte na aanslag Straatsburg: 'Belangrijkste verzet is gewoon leven leiden'

De schietpartij in Straatsburg is geen aanleiding het dreigingsniveau in Nederland te verhogen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV volgt de situatie nauwlettend en onderhoudt contact met onder meer inlichtingendiensten en politie. Als daarvoor aanleiding is, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen bij grotere evenementen rond kerst en de jaarwisseling.

Het huidige dreigingsniveau in Nederland is ‘substantieel’ (4, op een schaal van 5). Dat betekent dat de kans op een terreuraanval reëel is. Concrete aanwijzingen voor een terroristische aanval zijn er op dit moment niet. De gebeurtenissen in Straatsburg “vertonen alle kenmerken van een terroristische aanslag”, aldus de NCTV. Nader onderzoek moet uitwijzen of dit ook echt zo is.

Reactie Mark Rutte

Premier Mark Rutte zei woensdag tegen Hart van Nederland dat “het belangrijkste verzet tegen dit soort idioten gewoon ons leven blijven leiden” is.

Dodental

Het dodental van de schietpartij op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg is woensdagochtend opnieuw bijgesteld. Volgens de prefectuur vielen er twee doden en veertien gewonden, van wie er zeven ernstige verwondingen hebben. Eerder was er nog sprake van drie en korte tijd zelfs vier doden. Alle slachtoffers werden naar ziekenhuizen in de stad gebracht. De dader is nog steeds voortvluchtig.

Behoorlijk strafblad

De vermeende schutter van Straatsburg, Chérif Chekatt, heeft een behoorlijk strafblad en was bekend bij de autoriteiten. De in Straatsburg geboren verdachte stond bij de Franse inlichtingendiensten geregistreerd als geradicaliseerd, gewelddadig en had een overdreven bekeringsdrang.

Volgens de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Christophe Castaner, heeft Cherkatt zowel in Frankrijk als in Duitsland vastgezeten. Hij kwam al in zijn jonge jaren in aanraking met de politie voor criminele feiten die niet gelinkt zijn aan terrorisme. Vanwege zijn latere radicalisering werd hij al enkele jaren door de politie gevolgd.

Mishandeling

De Franse krant Les Dernières Nouvelles d’Alsace schrijft dat Chekatt in 2011 is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, voor de mishandeling van een tiener met een gebroken fles. In Duitsland werd hij volgens Der Spiegel in 2016 tot 27 maanden cel veroordeeld voor ernstige diefstal en zat tot 2017 vast, voordat hij werd uitgezet. In 2013 werd hij ook in Zwitserland veroordeeld wegens inbraken.

Huiszoeking

Dinsdagochtend probeerde een politie-eenheid C. in zijn woning aan te houden op verdenking van poging tot moord en beroving, melden Franse media op basis van bronnen rond het onderzoek. Drie mensen werden aangehouden maar de politie wist C. niet te pakken. Bij de huiszoeking zouden granaten gevonden zijn.

ANP/Redactie