Politiek

Rutte: kinderen in kooien 'schrijnend'

”Schrijnend”, zo noemt premier Mark Rutte de beelden uit de Verenigde Staten van huilende kinderen die van hun ouders zijn gescheiden. Rutte drukte dinsdag zijn bezorgdheid uit en zegt dat er contact is met Washington over de kwestie.

Waar het contact precies uit bestaat, wilde Rutte niet zeggen. ”Het effect van dat contact neemt af als ik er meer over zeg”, aldus de premier. ”Maar ik denk dat we allemaal de beelden hebben gezien van het huilende meisje. De verhalen hebben gelezen. Het is toch allemaal wel schrijnend.’’

‘Amerikaanse ambassadeur op het matje’

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie (CU) willen dat de Amerikaanse ambassadeur op het matje wordt geroepen over ”mensonterende” toestanden met vluchtelingen aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Eerder pleitten oppositiepartijen SP en GroenLinks al voor een dergelijke stap.

D66 en CU spreken over een zorgelijke gang van zaken. Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) vindt het ”echt hartverscheurend” dat ouders en kinderen uit elkaar worden gehaald om ouders af te schrikken de grens over te steken. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt het ”de Verenigde Staten onwaardig”.

De regering liet maandag weten van plan te zijn de Amerikanen erop aan te spreken dat kinderen van asielzoekers en illegale migranten worden gescheiden van hun ouders. Ze wil dat nog doen voordat premier Mark Rutte op 2 juli een bezoek brengt aan het Witte Huis.

Mensenrechtenschendingen

De grootste regeringspartij VVD laat weten de oproep niet te steunen. ”Het is aan de Amerikaanse rechtsstaat om hiertegen op te treden”, zegt Kamerlid Han Ten Broeke. Kamerlid Martijn van Helvert van coalitiepartner CDA sluit zich hierbij aan.

Ten Broeke veroordeelt wel ”de bewuste en stelselmatige scheiding van kinderen en hun ouders aan de Amerikaanse grens met Mexico”. Van Helvert stelt dat ”als mensenrechten geschonden worden, we daar absoluut op tegen zijn. Dan moet je ook niet schromen je bondgenoten daarop aan te spreken.” Of er hier sprake is van mensenrechtenschendingen, liet Van Helvert in het midden.