Politiek

Rotterdamse bevalt onverwacht in Egypte, baby mag Nederland niet in

De 18-jarige Britt wil samen met haar pasgeboren zoontje terug naar Nederland, maar baby Yassin krijgt niet 1-2-3 een paspoort. “Wij zitten hier met een klein baby’tje in een hotelkamer en worden aan ons lot overgelaten.”

In het AD doet kersverse oma Sylvia haar verhaal. Dochter Britt wist namelijk niet eens dat ze zwanger was. Britt zou nog een paar dagen langer in Egypte blijven, en whatsappte zondag opeens haar moeder: “Mam, niet schrikken. Ik ben vanochtend in de badkamer van m’n hotelkamer bevallen van een zoontje. Het gaat goed met ons.”

Nagelschaartje

Tijdens de bevalling was de 18-jarige Rotterdamse alleen. “Ze had buikkrampen en diarree. Ze dacht dat ze iets verkeerds had gegeten. Tot ze op de wc ineens een hoofdje voelde en heel veel haartjes zag,” vertelt Sylvia. “Het kindje was er heel snel. Gelukkig begon hij meteen te huilen. Met een nagelschaartje heeft ze de navelstreng doorgeknipt. Toen is ze met hem in bed gaan liggen.”

Maar wat nu? “Voor het paspoort moeten we helemaal naar Caïro, vijf uur rijden hiervandaan. Het duurt dan drie of vier weken voor het paspoort gereed is. En om dat aan te kunnen vragen is een geboortebewijs nodig,“ verzucht Sylvia. “Maar we blijken hier geen aangifte te kunnen doen, omdat de vader niet bekend is. Britt heeft hem in Nederland ontmoet op een feestje, ze weet weinig van hem.”

Consulaire bijstand

Volgens het AD is het Ministerie van Buitenlandse Zaken op de hoogte van de situatie, maar wil zij omwille van de privacy niet veel zeggen: “Wij verlenen consulaire bijstand en helpen bij het afgeven van een reisdocument. Daarvoor moet eerst aan de eisen worden voldaan.”

Sylvia is daar een beetje boos over. “Als je hier in de gevangenis belandt, komt er iemand van de ambassade langs om je te helpen. Wij zitten hier met een klein baby’tje in een hotelkamer en worden aan ons lot overgelaten.”

Vooral heel mooi

Ze is verder vooral erg blij met baby Yassin. “Ja, ik ben wat eerder dan gepland oma geworden, maar dat is vooral heel mooi.”

Ondertussen staat het personeel in het hotel Britt en Sylvia erg goed bij. “De manager belt voor ons in het Arabisch met de autoriteiten. De medewerkers zijn vertederd, ze willen allemaal met Yassin op de foto. Maar ook al is iedereen nog zo lief en zorgzaam, een hotelkamer is geen plek voor een baby’tje van een paar dagen oud. Het is hier 45 graden. Ik moet de speentjes uitkoken in de waterkoker en sta met de hand spulletjes uit te wassen in de badkamer. Wij willen maar één ding: zo snel mogelijk naar huis.”

Beeld: Pexels