Rel over bijbelse betekenis van kerst splijt Nunspeet in tweeën

Een musical over de geboorte van Jezus zorgt voor de nodige onrust in Nunspeet. Deze week is het marktplein in het Gelderse dorp namelijk het decor van een waar kerstspektakel; compleet met kerstmarkt, koek en zopie. Prachtig natuurlijk, maar niet iedereen is daar even blij mee.

Voor de Gereformeerde Gemeente Nunspeet is de musical een doorn in het oog. Het kerkgenootschap is van mening dat de musical afleidt van waar het echt om gaat: de bijbelse betekenis van het kerstverhaal. Als vorm van protest verspreidden zij brochures onder de inwoners van Nunspeet, waarop te lezen is: “So this is Christmas? Hoezo kerstspektakel in Nunspeet?”.

Kerstverhaal misbruikt

“Het kerstverhaal heeft niets te maken met een marktplein”, laat dominee Schot weten aan Hart van Nederland. “Het kerstverhaal wordt nu misbruikt voor commerciële doeleinden. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

Sander Klugt, organisator van het kerstspektakel, kookte van binnen toen hij de flyer onder ogen kreeg. “In plaats van dit mooie initiatief te omarmen, zetten ze zich weer af. Net als in maart toen we hier The Passion opvoerden. Dat hebben ze toen zelfs tevergeefs geprobeerd tegen te houden.”

Vrijdagavond en zaterdagavond wordt de kerstmusical ten tonele gebracht op het Marktplein in het centrum van Nunspeet.

Beeld: Pixabay