Opmerkelijk

Redding Thaise voetballertjes in grot kan nog maanden op zich laten wachten

Volgens het Thaise leger kan de redding nog maanden op zich laten wachten. De groep krijgt zelfs voor vier maanden levensmiddelen en medicijnen. Ook krijgen ze duikles om op die manier de grot te kunnen verlaten. Daarvoor moet het waterpeil wel eerst zakken.

Tijdlijn: Zo verliep de reddingsactie van de dertien voetballertjes en hun coach

“We bereiden ons voor om voor minstens vier maanden extra voedsel te sturen en trainen de dertien groepsleden om te duiken terwijl we het water blijven wegpompen vanuit het complexe ondergrondse grottenstelsel”, volgens kapitein Surawan van de Thaise marine.”Artsen hebben ons geadviseerd om verschillende soorten medicijnen aan te bieden om infecties en andere ziekten te voorkomen.”

Lees ook: Beelden vrijgegeven van benarde positie Thaise voetballertjes in grot

Reddingswerkers vonden de twaalf tieners en hun trainer gevonden na een zoekactie van negen dagen. “Leden van de Thaise marine hebben ze gevonden. Ze tonen alle dertien tekens van leven”, zei gouverneur Narongsak Osottanakorn van de provincie Chiang Rai in het noorden van Thailand. Volgens de krant Bangkok Post hebben de voetballers en hun coach op het oog geen grote lichamelijke schade opgelopen door hun lange verblijf in het grottenstelsel.

VS, Groot-Brittannië en Japan

De twaalf tieners van elf tot zestien jaar oud en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien geen teken van leven gegeven. De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.

Beelden: Thai NavySEAL