Opmerkelijk

Rechter beslist over dragen vergiet op pasfoto

Mogen mensen op hun pasfoto een vergiet op hun hoofd hebben? Daar besluit de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, woensdag over.

De zaak is aangespannen door Mienke de Wilde uit Nijmegen. De vrouw is pastafari, oftewel een aanhanger van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Toen de vrouw twee jaar geleden een identiteitskaart en een rijbewijs aanvroeg, werden haar pasfoto’s geweigerd door de gemeente. De Wilde had namelijk een vergiet op haar hoofd.

Lees ook: Michael wil om geloofsredenen promoveren in piratenpak, maar dat mag niet

In de regels voor pasfoto’s staat dat het hoofd gedeeltelijk bedekt mag zijn, maar alleen om religieuze redenen, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State.

Lees ook: Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is officieel religie

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafari’s.

ANP