112

Politie redt 18 kinderen uit deels Nederlands online seksnetwerk

De Nederlandse, Australische en Filipijnse politie hebben de afgelopen dagen achttien Filipijnse kinderen uit een onlineseksnetwerk gehaald. De kinderen, van wie de jongste vijf maanden oud is, werden door hun familie aangeboden voor online misbruik.

Mensen die inlogden op het netwerk lieten de kinderen op bestelling misbruiken. Zij gaven via chatgesprekken aan wat zij wilden zien, spraken een prijs af en konden het misbruik vervolgens via de webcam rechtstreeks bekijken, aldus de politie. De kosten zijn gemiddeld tussen de 15 en 20 euro.

Aanhoudingen

Onder de kopers zijn ook Nederlanders. De informatie die tijdens de onderzoeken over hun is verzameld, is aan de Nederlandse politie gegeven. Of er al aanhoudingen zijn verricht is niet bekend.

De kinderen konden worden gered door samenwerking tussen de Filipijnse, de Nederlandse en de Australische politie. Bij vijf verschillende onderzoeken was de Nederlandse politie-liaisonfunctionaris in Manilla betrokken. Hij is speciaal voor de bestrijding van kindersekstoerisme op de Filipijnen. Ook een medewerker van het Team High Tech Crime van de Landelijke Eenheid werkte ter plaatse mee.

Ouders en grootouders

De onderzoeken leidden ertoe dat op verschillende plekken in het land kinderen konden worden gered uit misbruiksituaties. Zo haalde de politie in het noorden van de Filipijnen vijf kinderen uit een woning die door hun ouders en grootouders werden aangeboden voor online seksshows. De kinderen waren tussen vijf maanden en twaalf jaar oud.

De Nederlandse liaisonfunctionaris in Manilla Farid El Hamouti is geschrokken van het gemak waarmee mensen seksshows kunnen kopen. “Het is allemaal heel laagdrempelig. Zowel de kopers als de aanbieders lijken het misbruiken van kinderen de normaalste zaak van de wereld te vinden”, zegt hij.

ANP
Beeld: Pixabay