112

Pianostemmer die dominee met hamer sloeg, weigert naar rechtbank te komen

De behandeling van de zaak van de neergeslagen dominee uit Rhenoy liep dinsdagochtend de nodige vertraging op. Verdachte Wijnand B. wilde niet naar de rechtbank komen, maar de rechter vond dat hij toch aanwezig moet zijn. Daarom werd hij opgehaald uit het huis van bewaring waar hij nu verblijft.

De rechtszaak, die om 11.00 uur zou beginnen, ging uiteindelijk pas ver na het middaguur van start. Op de vraag waarom hij er niet bij was, antwoordde B: “Ik zag het niet zitten.” Vrienden en familie van de dominee zijn woedend. “Ik ben heel erg boos dat hij het laat afweten. Alsof er geen enkel besef is van wat hij heeft aangericht”, aldus Richard Vissinga.

Lees ook: Dominee Rhenoy wil weer aan de slag na aanval: ‘Meeleven mensen raakt me diep’

Dominee Ebi Wassenaar werd vorig jaar november in haar kerk neergeslagen met een hamer. Ze raakte daardoor zwaar en blijvend gehandicapt.

De 50-jarige pianostemmer B. uit Tricht zegt zich niets van het voorval te kunnen herinneren. Hij kreeg na de aanval een herseninfarct en het gaat nog altijd slecht met hem. B. wordt verdacht van poging tot moord.

Weggeslagen

Wassenaar is nog elke dag bezig met haar herstel. “Ebi was een gezond mens. Wat er van haar is overgebleven, dat is minimaal”, vertelt Vissinga. “Ze kan amper een glas naar haar mond brengen. Ze is uit het gewone leven weggeslagen.”