112

Peter R. de Vries: 'Onbegrijpelijk dat Jos B. van DNA-lijst ging'

Jos B., de verdachte van de moord op Nicky Verstappen, had in 2008 nooit van een lijst gehaald mogen worden waarop namen stonden van mensen van wie DNA onderzocht moest worden. Peter R. de Vries, de misdaadjournalist die de familie Verstappen bijstaat, noemt deze beslissing door de politie “onbegrijpelijk”.

Lees ook: Peter R. de Vries heeft recenter spoor B.: ‘We komen dichterbij’

“Nu duidelijk is geworden dat B. tijdens een politieverhoor in 2001 aangaf eerder ontucht te hebben gepleegd met jongens, had er direct een rood kruis achter zijn naam gezet moeten worden. Als dat was gebeurd, dan was B. zeker een van de ongeveer 150 personen geweest bij wie DNA was afgenomen in 2008, het jaar waarin DNA-onderzoek mogelijk werd. Nu werd zijn naam om onduidelijke redenen juist van de lijst afgehaald.”

Nog geen antwoord

Peter R. de Vries en de familie Verstappen hebben de politie gevraagd hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar hebben hierop nog geen antwoord gekregen. De Vries verwacht dit wel te krijgen, “omdat het huidige politieteam het zelf ook wil weten”.

LEES HIER ALLES OVER DE MOORDZAAK NICKY VERSTAPPEN

Dat B. niet direct in 1998, het jaar van het misdrijf, of later in 2001 na het verhoor hoog op de lijst van verdachten stond, kan De Vries wel begrijpen. “In 2001 beschikte de politie nog niet over de mogelijkheid van DNA-onderzoek, dus dat maakte het moeilijk voor ze. Wat betreft het jaar 1998 moet je je beseffen dat het om een enorm dossier ging, met meer dan vijfduizend namen van mensen die erbij betrokken konden zijn. Er kwamen destijds ook tips binnen over andere mensen met een zedenverleden, waardoor zij verdachter leken dan B.”

ANP