Opmerkelijk

Passagier filmde moment crash van Aviodrome-toestel van binnenuit

Een passagiers van het Aviodrome-toestel, dat vorige week neerstortte bij Pretoria in Zuid-Afrika, heeft de crash opgenomen van binnenuit. De historische Convair 340 was onderweg naar Aviodrome in Lelystad toen het na het opstijgen al problemen kreeg met een van de motoren.

Aan boord van het toestel waren negentien personen, waarvan er een om het leven kwam. Ook een Zuid-Afrikaan die aanwezig was in het gebouw waartegen het vliegtuig vloog is overleden. Drie Nederlandse medewerkers van Aviodrome die zich aan boord bevonden raakten gewond maar zijn inmiddels weer in Nederland.

Lees ook: Tweede dode na vliegtuigcrash Aviodrome in Zuid-Afrika

Op de gemaakte beelden is te zien hoe er rook en vlammen uit de linkermotor schieten, op dat moment vliegt het toestel nog maar laag over de grond. ”Dit gaat niet goed, dit gaat heel erg mis” hoor je een van de andere inzittende zeggen. Een paar seconden later crasht het toestel met een harde klap. De filmer blijft wel filmen.

Lees ook: Drie Aviodrome-medewerkers lichtgewond bij vliegtuigcrash

Het historische toestel uit 1954 zou later deze maand naar het Aviodrome in Lelystad vliegen. De Zuid-Afrikaanse eigenaar, Rovos Rail, had het propellervliegtuig aan het luchtvaartmuseum geschonken om daar te worden tentoongesteld. Door de crash gaat dat niet meer door. Het toestel is niet meer te herstellen na de crash.

Aangezien de Convair geschikt is voor voornamelijk korte en middellange afstanden zouden er op weg naar Nederland diverse tussenstops zijn. De route was gepland vanuit Zuid-Afrika via Zambia, Oeganda, Soedan, Egypte, Kroatië en Oostenrijk naar Lelystad. Een ervaren crew zou het toestel vliegen.

De reden voor het mankement aan de motor is nog niet bekend.