Sport

Para-snowboardster Bibian Mentel wint opnieuw goud op Winterspelen

Bibian Mentel heeft bij de Paralympische Winterspelen in Pyeongchang haar olympische titel op de snowboardcross geprolongeerd. De 45-jarige sportvrouw uit Loosdrecht won in de finale van haar landgenote Lisa Bunschoten.

Mentel won vier jaar geleden in Sotsji ook het goud op dit onderdeel. Ze mocht dit jaar de vlag dragen bij de openingsceremonie. De Loosdrechtse voert al jarenlang strijd tegen kanker. Vorig jaar belandde ze opnieuw in het ziekenhuis nadat een verdacht plekje bij haar slokdarm was gevonden. Ook bleek ze tumorcellen in haar nek te hebben.

Dramatische finale

De finale verliep tamelijk dramatisch. Mentel en Bunschoten gingen vrijwel zij aan zij onderuit in een van de bochten. Mentel krabbelde overeind en gleed verder, Bunschoten bleef langer liggen. Hoewel Mentel nog achterom keek en zelfs even aarzelde, ging ze toch door en stak haar armen juichend omhoog toen ze de finishlijn passeerde. Voor Bunschoten resteerde ondanks haar crash het zilver.

De Nederlands equipe had zelfs alle medailles op dit onderdeel kunnen winnen, maar Renske van Beek legde het in de ‘kleine finale’ af tegen de Spaanse Astrid Fina Paredes en moest genoegen nemen met de vierde plaats.