Misdaad

Ouders Ximena doen aangifte tegen psycholoog voor nalatigheid rond suïcide

De ouders van Ximena, die eerder dit jaar op 19-jarige leeftijd zelfmoord pleegde, gaan aangifte doen tegen haar psychologisch behandelaar en de instelling.

De familie heeft een advocaat ingeschakeld om te helpen bij de vervolging voor dood door schuld. Ze vinden dat de therapeut professioneel nalatig is geweest, omdat zij Ximena aan haar lot overliet terwijl de jonge vrouw psychisch op een dieptepunt zat en aangaf dat ze zelfmoord wilde plegen.

Trauma’s uit haar verleden

Ze deed dat toen haar ernstige psychiatrische problemen vanwege trauma’s uit haar verleden, verergerden. Haar behandelaar liet na om de therapie te intensiveren en lichtte ook de ouders niet in. Niemand anders dan de psychologe wist af van de ernstige en acute suïcidale situatie van Ximena.

Toen Ximena twee keer maandenlang op een lange wachtlijst terecht kwam, dacht zij onbehandelbaar te zijn. De therapeute bevestigde dit gevoel door de jonge vrouw daarop door te verwijzen naar de Levenseindekliniek, die zich bezighoudt met euthanasie. Onacceptabel, vinden de ouders.

Afscheidsmail

Ze nemen het de instelling en de psychologe kwalijk dat deze tot op heden geweigerd hebben het dossier van Ximena aan hen ter beschikking te stellen. De wanhoop van Ximena en haar afscheidsmail aan haar psychologe hebben ze zelf terug moeten vinden op haar computer. Evenals haar laatste, maar niet ingewilligde verzoek aan haar psychologe: om de vragen die haar ouders hebben, te beantwoorden.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Bel 0900-0113 (24/7) of kijk op deze website.