Lifestyle & Entertainment

Ouderen blunderen vaak bij maken van selfie

Negen op de tien ouderen met een smartphone maken foto’s met hun toestel, zo blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 900 senioren. Bijna de helft van hen ontdekt na het fotograferen dat de foto niet altijd goed is gelukt.

Het wil namelijk nog weleens voorkomen dat een van hun vingers of hand in beeld is.

Grootste blunders

Met een vinger of hand de foto bedekken is de meest gemaakte fotoblunder onder senioren. Maar liefst 43% van hen heeft dit wel eens meegemaakt. Ook per ongeluk heel veel foto’s maken door het knopje te lang ingedrukt te houden, is iets wat velen overkomt (31%). Vergeten te flitsen of de camera scherp te laten stellen, waardoor foto’s mislukken, zijn foutjes die een kwart van de ouderen begaan. En één op de vijf senioren heeft wel eens per ongeluk een belangrijke foto verwijderd.

Fotowaardige momenten

Niet alle ouderen houden er van om selfies te maken. Twee derde van de senioren maakt namelijk nooit selfies met hun smartphone. Het is dan ook geen verrassing dat selfiesticks niet erg populair zijn onder ouderen, slechts 4% gebruikt deze. Van familie en vrienden worden daarentegen wel heel vaak foto’s gemaakt (66%). Ook een dagje uit of feestje (38%), belangrijke gebeurtenissen (34%) en de natuur (29%) zijn populaire onderwerpen waarvan men met de smartphone vaak foto’s maakt. Huisdieren en hobby’s zijn voor maar 15% van de senioren een geliefd foto-onderwerp

Verspreiden via e-mail

Kiekjes maken met de smartphone is handig, want je hebt deze altijd bij je en het delen van foto’s met anderen is heel eenvoudig. WhatsApp is dé manier voor senioren om hun leukste plaatjes te delen te delen met familie en bekenden (82%). Circa de helft deelt ze ook via e-mail. Sociale media zoals Facebook of Instagram worden hiervoor veel minder gebruikt (16%), evenals apps zoals Dropbox, Google Foto’s en WeTransfer (9%). Een heel klein deel heeft al het gemak ontdekt van foto’s swipen van het ene naar het andere toestel.

ANP/Redactie