Dieren

Oude leeuw Caesar (20) overleden in Artis

Droevig nieuws uit Artis donderdagochtend. De oude leeuw Caesar (20) is donderdagochtend overleden. De Amsterdamse dierentuin heeft de leeuw in laten slapen, dit omdat zijn lichaam op was.

Door zijn ouderdom viel hij de afgelopen maanden af en ging zijn lichamelijke toestand achteruit. Vanaf woensdagmiddag verslechterde zijn conditie dusdanig dat is besloten de leeuw donderdagochtend te laten inslapen.

De medewerkers van Artis zijn geraakt door deze gebeurtenis. De leeuw was al vanaf 1999 een bewoner van het park.

Leeftijd

20 jaar is zeer oud voor katachtigen; in het wild wordt een leeuw (Panthera leo) gemiddeld 10 tot 14 jaar. De leeuw Caesar heeft 19 jaar in Artis geleefd en was een grote bekende bij de bezoekers. Zijn donkere manen en indringende geluid maakten veel indruk op jong en oud.

Groepsdieren

Caesar is in mei 1998 geboren en leefde sinds 1999 op het Kerbertterras in Artis. Hij bracht 21 nakomelingen voort, waaronder de twee dochters die nu nog in het dierenpark leven. Leeuwen kennen geen proces van rouwverwerking zoals mensen dat kennen. Maar in tegenstelling tot alle andere grote katachtigen, die solitair leven, zijn leeuwen wel groepsdieren.

Volgens Artis is het mogelijk dat de twee leeuwinnen de komende periode onrustig zijn. Omdat leeuwen van nature in een groep met een mannelijke leider leven, de dierentuin op termijn een nieuwe man bij de leeuwinnen voegen.