Dieren

Opsluiten eenzame haan in 18 meter hoge mast stuit op verzet

Dierenorganisaties willen een einde aan de traditie op Schiermonnikoog om een haan drie dagen lang op te sluiten in een mand op een 18 meter hoge mast. De traditie is onderdeel van het jaarlijkse Kallemooifeest op het Waddeneiland. De dierenactivisten spreken van dierenmishandeling en hebben daarvan aangifte gedaan.

De aangifte van het Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood is voor het Kallemooifeest van vorig jaar. Tegelijkertijd hebben de organisaties gevraagd handhavend op te treden tegen de traditie op het komende feest van 19 tot en 22 mei.

Voldoende alternatieven

“Het past niet meer in deze tijd om een dier voor een traditie zo te misbruiken. Bovendien is het ook geheel onnodig, er zijn voldoende alternatieven om dit feest zonder dierenleed op een leuke manier door te laten gaan”, vinden de organisaties.

Met het opsluiten van de haan op eenzame hoogte wordt de Wet dieren op een aantal punten overtreden, zeggen de dierenorganisaties. Het dier zit drie dagen gestrest in isolatie, het kan niet scharrelen, niet op stok gaan, noch met soortgenoten communiceren. Bovendien is de haan drie dagen onvoldoende beschermd tegen slecht weer en is zijn bewegingsvrijheid dusdanig beperkt dat hem onnodig lijden wordt toegebracht.

Protest niet nieuw

Het protest tegen de traditie is niet nieuw. Al jaren ageren dierenorganisaties tegen het opsluiten van de haan. Het voorjaarsfeest is elk jaar met Pinksteren. De haan in de mand zou een vruchtbaarheidsritueel zijn.

ANP
Foto: Pixabay