112

Oplichters 'Henk en Jolanda' slepen gedupeerd hotel voor de rechter

Hoteloplichters Jan V. en Jolanda H., eerder bekend als ‘Henk en Jolanda’, hebben via de Bond van Wetsovertreders een rechtszaak aangespannen tegen Hotel Marcant in Tubbergen. Het hotel is zelf voor bijna 1000 euro gedupeerd door het stel, maar wordt nu beticht van smaad en het schenden van het portretrecht.

Naast een aangifte van smaadschrift, loopt er ook een bodemprocedure voor een schadevergoeding en heeft het hotel ook nog eens een kort geding aan zijn broek hangen. Dit alles omdat V. en H. stellen dat het hotel hun portretrecht heeft geschonden door op Facebook een foto te plaatsen waarop zij herkenbaar in beeld zijn. Het hotel plaatste de foto bij een opsporingsbericht op hun Facebookpagina, maar verwijderde de foto later nadat het stel zich op het politiebureau had gemeld.

Lees ook: Oplichters en flessentrekkers ‘Henk en Jolanda’ melden zich bij politie

Toch eist het tweetal een schadevergoeding van 2500 euro van het hotel voor het schenden van hun portretrecht. Volgens de Bond van Wetsovertreders had het hotel nooit ongeblurde foto’s van het stel mogen publiceren. De Koninklijke Horeca Nederland, die de belangen van horecaondernemers behartigd, vond het plaatsen van de foto ook geen slimme zet. “Ons advies aan horecaondernemers is om altijd aangifte te doen bij politie en hen de oplichters te laten opsporen.”

Wat vindt Nederland

Het hotel aanklagen dat je zelf hebt opgelicht omdat ze je Facebook hebben gezet, mag dat eigenlijk wel? Wij vroegen het ons panel van Wat vindt Nederland en de cijfers zijn duidelijk. 94 procent van de respondenten heeft daar geen enkele moeite mee, privacyschending of niet. Slechts 4 procent heeft zijn bedenkingen.