Politiek

Op deze school ga je niet over als je gemiddeld lager dan een zeven staat

Op de Wolfert Tweetalig in Rotterdam hebben ze een bijzondere manier gevonden om de zogenaamde zesjescultuur tegen te gaan: je moet gemiddeld een zeven staan om over te gaan. Volgens de havo- en vwo-school werkt het beleid.

“Ik ben ervan overtuigd dat kinderen beter kunnen presteren dan ze laten zien,” zegt directeur Arnold Koot in de Volkskrant. “Die instelling van ‘een 5,5 is ook voldoende’ vind ik niet kunnen. Dan haal je niet eruit wat erin zit en moet je maar naar een andere school gaan. Ik wil niet dat mijn leerlingen hun talenten vergooien.”

Robots en documentaires

Wolfert biedt ook extra vakken aan die de scholieren leuk vinden. Dan bouwen ze bijvoorbeeld robots of maken ze een documentaire.

Ouders zijn niet per se blij met de nieuwe maatregel. Door klachten wordt het nieuwe beleid voor hogere klassen dan ook niet ingevoerd.

Dalende trend

Onderwijskundige Lindy Wijsman is licht sceptisch over de manier waarop de school zich profileert. Uit haar onderzoek blijkt dan wel dat de scholieren van Wolfert hoger scoren dan de vergelijkingsgroepen, “maar we zien ook bij de leerlingen van Wolfert een dalende trend van de eerste naar de derde. Dit is dus niet dé oplossing.”

Voor de 13-jarige Arinda uit vwo 2 werkt de extra motivatie in ieder geval wel: “Leerlingen die in het eerste jaar een 6,8 hebben gaan wel over. Als ze de Wolfert-spirit hebben. Dat betekent dat ze leergierig en enthousiast zijn. Hier is een zes niet goed genoeg.”