112

Ook in hoger beroep 15 maanden cel voor monstertruckdrama Haaksbergen

Mario D. is ook in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van vijftien maanden voor het monstertruckdrama in Haaksbergen. Daarnaast mag hij vijf jaar lang zijn beroep van stuntman niet meer uitoefenen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem woensdag besloten.

Lees ook: Slachtoffers monstertruckdrama Haaksbergen spreken voor het eerst

In september 2014 reed de monstertruck die D. bestuurde in op het publiek. Bij het drama vielen drie doden, onder wie een jongen van 5 jaar oud, en 23 gewonden.

‘Onaanvaardbaar risico’

D. verklaarde zelf dat er een technisch mankement was aan de achterwielbesturing van de monstertruck. Ook als die niet goed had gefunctioneerd, had hij nog wel de bocht kunnen maken en op 20 centimeter afstand langs publiek kunnen rijden, aldus hof. D. zou als professional een ‘onaanvaardbaar risico’ hebben genomen door in de richting van het publiek te rijden. Het hof acht hem onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig.

Lees ook: Mario D. gaat in hoger beroep

Geldboete voor de organisatie

Stichting Sterevenementen, die het monstertruckevenement organiseerde, is ook in hoger beroep veroordeeld tot een boete van 25.000 euro. Volgens het hof had de stichting de risico’s moeten zien en maatregelen moeten nemen. Ze had een zorgplicht ten aanzien van de veiligheid van het publiek en was onvoorzichtig, onachtzaam en nalatig. De stichting heeft zich na de uitspraak van de rechter opgeheven.

Lees ook: Eis 15 maanden in hoger beroep monstertruckdrama Haaksbergen