Dieren

Ontsnapte leeuw doodgeschoten: 'Hier zijn knoeiers aan het werk geweest'

Een leeuwin die donderdagochtend was ontsnapt uit haar verblijf in een dierentuin in België is doodgeschoten. “Na twee mislukte verdovingspogingen hebben we de ontsnapte leeuwin met een schot moeten laten inslapen”, liet de dierentuin Planckendael in het Vlaamse Mechelen weten via Twitter. “Het weinige publiek dat aanwezig was, is meteen geëvacueerd en is nooit in gevaar geweest.”

De leeuwin was ontsnapt uit haar verblijf en heeft enkele uren losgelopen in het park. Eerst werd gezegd dat het dier niet verder dan een dienstingang was gekomen. Hoe de leeuw kon uitbreken wil de dierentuin nog niet zeggen. De politie had speciale eenheden gestuurd om het dier zo nodig te neutraliseren.

Agressief

Mogelijk werd het roofdier agressief na de verdovingspogingen. “De veiligheid van de bezoekers staat centraal, in ons veiligheidsplan staat duidelijk dat we het dier moeten doden als ze gevaar betekent voor de bezoekers.”

Bezoekers werden in veiligheid gebracht in een restaurant aan de rand van het dierenpark. Ongeveer tien bussen met schoolkinderen hebben rechtsomkeert gemaakt. De dierentuin opende zijn poorten weer om 12.15 uur.

“Verschrikkelijk”

De Vlaams minister Ben Weyts (Dierenwelzijn) vindt het doodschieten van de leeuw “verschrikkelijk” en niet uit te leggen. Hij wil een onderzoek naar de beslissing van de politie om het dier te doden. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA is ontstemd en vraagt zich af of de politie zich niet te veel heeft laten leiden door “een cowboymentaliteit’’ “Ik heb de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest, aldus voorzitter Michel Vandenbosch.

Volgens de dierentuin heeft het noodplan goed gefunctioneerd. “We hebben er echt alles aan gedaan om onze leeuw te verdoven. Uiteraard had iedereen een andere afloop van de gebeurtenissen gewild. De verslagenheid bij de aanwezige bezoekers en het personeel is dan ook groot.”

ANP
Beeld: Pixabay