Politiek

Ondergedoken Lili en Howick zijn weer terug bij hun pleeggezin

Drie dagen nadat ze onder zijn gedoken, hebben Lili en Howick zich bij de autoriteiten gemeld. Dat bevestigt een woordvoerder van voogdij-instelling Nidos aan Hart van Nederland. De kinderen zouden terug zijn bij hun pleeggezin.

“Stuur ons alsjeblieft niet naar een weeshuis in Armenië”, schreven Lili (12) en Howick (13) in een laatste noodkreet aan staatssecretaris Harbers, premier Rutte, de koning en de koningin. Als hun smeekbede niet wordt verhoord worden de twee kinderen aanstaande zaterdag op het vliegtuig naar Armenië gezet.

Lees ook: Rutte: kabinet zet uitzetting Lili en Howick door, ondanks laatste smeekbede

Kinderrechtenactivist Britt Borghaerts, die nauw contact heeft met moeder Armina Hambartsjumian, zijn de kinderen terug bij hun pleeggezin. Zaterdag werden zij in opdracht van Armina ondergebracht op een veilige plek. Een gezin met kinderen waar Lili en Howick zich volgens Borghaerts op hun gemak voelen.

Kinderrechtenactivist Britt Borghaerts vertelt bij AD dat het de bedoeling van de moeder was “om de kinderen een paar dagen op adem te laten komen, omdat de stress voor de naderende uitzetting hen te veel werd”. Maar tijdens de onderhandelingen met Nidos en de Dienst Terugkeer & Vertrek heeft moeder besloten de locatie van de kinderen toch bekend te maken.

Redactie/ANP