Politiek

OM: 'Verbod motorclub Bandidos werkt, moet gehandhaafd worden'

Het verbod van motorclub Bandidos heeft effect. Er zijn na het verbod dat de rechtbank in Utrecht vorig jaar oplegde weliswaar nog geweldsincidenten geweest, maar het aantal en de ernst daarvan zijn minder dan voorheen. Officier van justitie Toine van de Ven heeft dat dinsdag gezegd in het hoger beroep van de Bandidos tegen het verbod.

Lees ook: Rechter verbiedt motorclub Bandidos

Volgens de officier van justitie is er minder geweld gepleegd door Bandidos in clubkleuren en voor zover bekend zijn er ook geen confrontaties geweest met andere motorclubs. “De voorzichtige conclusie is dat het verbod werkt’’, aldus Van de Ven.

Verbod handhaven

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat het gerechtshof in Arnhem het verbod handhaaft zodat de politie in de toekomst kan optreden als de motorclubactiviteiten worden voortgezet.

De rechtbank in Utrecht verbood de Nederlandse afdeling van de Bandidos in december. Volgens de rechter pleegt en stimuleert de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond. Bandidos Motorcycle Club is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden zoals Sittard, Nijmegen en Utrecht. Het OM gaat uit van enkele tientallen leden.

Afgerekend op geweld

In hun hoger beroep benadrukten de Bandidos dat de Nederlandse afdeling ten onrechte is afgerekend op geweld dat is gepleegd door leden in het buitenland. Bovendien worden ook Nederlandse chapters getroffen waarvan geen geweldsincidenten bekend zijn. Volgens advocaat Marnix van der Werf zijn alle chapters onafhankelijk van elkaar en gaat het OM onterecht uit van een strak geleide en hiërarchische vereniging.

LEES HIER ALLES OVER BANDIDOS

De Bandidos werden vorig jaar als eerste motorclub verboden. In juni werd ook Satudarah verboden. Het OM werkt nog aan een rechtszaak tegen de Hells Angels. Een eerdere poging van het OM om Hells Angels te verbieden, mislukte in 2009.

ANP
Deze reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland