Politiek

'Taboe seksueel misbruik bij Jehova's Getuigen moet doorbroken worden'

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar seksueel misbruik bij de geloofsgemeenschap van Jehova’s Getuigen. Dat schrijft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer.

Dekker laat weten dat vijf mensen aangifte hebben gedaan van seksueel misbruik. Die aangiften komen uit verschillende regio’s in het land. “Bij het het OM zijn de aangiften zorgvuldig in behandeling genomen door gespecialiseerde zedenofficieren in de regio’s”, schrijft de minister. Eerder riep hij slachtoffers op aangifte te doen, zodat het OM een onderzoek zou kunnen instellen.

Lees ook: Kamer wil onderzoek naar misbruik Jehova’s

De laatste tijd zijn meerdere slachtoffers van seksueel misbruik bij de Jehova’s Getuigen naar buiten getreden. Sommigen betichtten de geloofsgemeenschap ervan het misbruik te hebben toegedekt.

Lees ook: Meer misbruikgevallen bij Jehovah’s Getuigen

Tot teleurstelling van Dekker stelden de Jehova’s Getuigen zelf geen onafhankelijk onderzoek in naar het misbruik.

Slachtoffer blij met onderzoek

Frank Huiting, in zijn jeugd zelf slachtoffer van seksueel misbruik bij Jehova’s, is blij met het nieuws dat het OM een strafrechtelijk onderzoek is gestart. Huiting is oprichter van de Stichting Reclaimed Voices en wil daarmee het beleid bij de Jehova’s aankaarten en slachtoffers ondersteunen. Wat Frank betreft is het hoog tijd dat het taboe rond het misbruik doorbroken wordt.

ANP/redactie