Politiek

OM eist cel- en taakstraffen tegen Friezen die snelweg richting Dokkum blokkeerden

De 34 Friezen die terecht staan voor het blokkeren van de A7 hebben de eis van het Openbaar Ministerie (OM) te horen gekregen. De eisen variëren van 120 uur taakstraf tot een celstraf van enkele maanden.

Tegen een verdachte die dwang had gebruikt tijdens de blokkade is een half jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist. Voor de meeste verdachten werd een taakstraf van 120 uur gevraagd. Een enkeling die een grotere rol zou hebben gespeeld hoorde 150 uur taakstraf eisen. Wie een kleinere rol speelde hoorde 80 uur eisen.

Jenny Douwes

Tegen Jenny Douwes eist het OM een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden wegens onder meer opruiing.  Het OM neemt het haar kwalijk dat ze anderen heeft aangezet tot strafbare feiten, mensen die nog nooit met justitie in aanraking waren geweest.

Ook het interview dat ze tijdens de intocht gaf voor het lege vak waar de anti-racisme-activisten nooit waren aangekomen, wordt haar kwalijk genomen. Het OM sprak van minachting. “Ze vierde daar haar triomf”, zei de officier van justitie.

Tegenhouden van demonstratie

De rechtbank in Leeuwarden hoorde deze week alle verdachten, steeds in plukjes van drie of vier. Ze worden verdacht van de blokkade op de A7, het gebruik van dwang en het tegenhouden van een demonstratie. Een vrouw die een oproep tot de blokkade op Facebook plaatste wordt ook verdacht van opruiing.

Lees ook: Spijt ver te zoeken bij verdachten pro-Zwarte Pieten blokkade A7

Wanneer de uitspraak wordt gedaan, is nog niet bekend. Naar verwachting duurt dat langer dan de reguliere twee weken.

Vrijheid van meningsuiting

De zaak gaat volgens het OM vooral over de vrijheid van meningsuiting. “Verdachten hebben hun recht op vrijheid van meningsuiting door middel van strafbare feiten tot uiting gebracht en de vrijheid van meningsuiting van anderen om zeep geholpen.”

ANP/Redactie